Központi vízkárelhárítási bejelentések: +36 46 516 600/ +36 30 847 4895
Széchenyi logo
Központi vízkárelhárítási bejelentések: +36 46 516 600/ +36 30 847 4895

Erdőgazdálkodás

Erdőgazdálkodás_honlapra

Az igazgatóság erdőgazdálkodóként közel 2200 ha állami tulajdonú erdőterületet, mintegy 110 ha szabadrendelkezésű erdőt, továbbá számos csatorna és patakmenti fásítást kezel sík- és dombvidéken egyaránt.
Az erdők túlnyomó része folyóink, a Tisza, Bodrog, Sajó, Hernád, illetve a Takta és Tarna hullámterein fekszik, 148 ha a Cigánd-Tiszakarádi árvízcsúcs csökkentő tározó területén található, de mentett oldalon is rendelkezünk kevés erdőterülettel.

Erdeink elsődlegesen védelmi rendeltetésűek, többnyire az árvízvédelmi töltések hullámverés-, és jégzajlás elleni védelmét biztosítják, belvízvédelmi csatornák, kisvízfolyások, tározók partszakaszait, szélterületeit védő erdők, valamint a Tisza-tó térségében lévő sávok, amelyek funkciójuknak megfelelő állománynevelése, kezelése és fenntartása az elsődleges erdőgazdálkodási feladatunk.
Tekintettel arra, hogy az erdők nagy része védett, vagy Natura 2000 oltalom alatt áll, a hagyományos erdőgazdálkodási feladatok során törekszünk a természetkímélő módszerek alkalmazására, ahol lehet a természetes erdőfelújítási módot választjuk és az őshonos elegyfafajok védelmére is nagy hangsúlyt fektetünk. Az erdők védelmi szerepének folyamatos biztosítása mellett fontosnak tartjuk, hogy erdeink természetességét is fokozzuk, ezáltal lesz a bennük élő fajok sokfélesége is a lehető legjobban megőrizhető.