Központi vízkárelhárítási bejelentések: +36 46 516 600/ +36 30 847 4895
Széchenyi logo
Központi vízkárelhárítási bejelentések: +36 46 516 600/ +36 30 847 4895

Helyi vízkárelhárítás

A helyi vízkárok elleni védekezés elsősorban az önkormányzatok és az érintett területek tulajdonosainak a feladata. A jelenleg érvényben lévő jogszabályok lehetővé teszik, hogy a helyivízkárok elleni védekezést folytató önkormányzatok szakmai segítséget kérjenek a vízügyi igazgatóságoktól. 

Ezen túlmenően az igazgatóság feladata elsősorban a szakmai irányítás, a koordinálás és a dokumentálás, illetve az állami tulajdonú kisvízfolyások esetében a vizek szabad lefolyásának biztosítása egyrészt a védekezést megelőző időszakban a rendszeres karbantartási feladatok elvégzésével, illetve árvízi helyzetben a torlaszok, lefolyási akadályok eltávolításával. 

Tényleges védekezést az igazgatóság elsősorban ezen vízfolyási akadályok (pl. hódgátak) eltávolítása érdekében és a kezelésében lévő víztározóknál folytat.

A szakmai segítségnyújtást Igazgatóságunk "műszaki irányító" személyek kirendelésével, és a lehetőségek szabta keretek között, védekezési anyagok (pl. homokzsák), eszközök (pl. szivattyúk) átadásával biztosítja.