Központi vízkárelhárítási bejelentések: +36 46 516 600/ +36 30 847 4895
Széchenyi logo
Központi vízkárelhárítási bejelentések: +36 46 516 600/ +36 30 847 4895

Restore4Life projekt workshop a szlovák Rudava folyón

Restore4Life 1

A Duna vízgyűjtőterületén a vizes élőhelyek, az árterek és part menti élőhelyek több, mint 70%-a elveszett vagy megszakadt, a  fennmaradó vizes élőhelyekre pedig az emberi tevékenységek miatt nyomás nehezedik.  A Restore4Life a HORIZON Europe által finanszírozott projekt, melynek célja egy vizes élőhely-helyreállítási döntéstámogató rendszer kidolgozása a helyi érdekelt felek bevonásával. 

Az ÉMVIZIG néhány munkatársa részt vett a 2023.10.30-31-én a projekt keretében megrendezett workshopon Szlovákiában. Munkatársaink betekintést nyerhettek az első napon a Rudava folyón végzett revitalizációs munkák megvalósításába, mintegy 4 beavatkozási helyszínen. A munkák során természetre alapozott vízmegőrzési módszerek (NWRM) segítségével, a korábban mesterséges vízrendszerre szabályozott folyót sikerült visszaállítani, közel természetes állapotába. A beavatkozást összesen 2,2 km hosszan valósították meg, amely magába foglalta a folyó természetes kanyarulatainak helyreállítását, parterdősítéseket is, így a folyó újjáélesztésével helyreálltak az áramlási folyamatok, és elkezdett újra kialakulni a természetes meder. Ennek köszönhetően a folyó ismét változatos feltételeket képes biztosítani több állat- és növényfaj számára. A revitalizáció 180 méterrel meghosszabbította a Rudava folyót, ami pozitív hatással van az ország vízrendszerére is.
A második napon a részt vevő szervezetek és helyi érdekelt felek részt vettek egy workshop előadássorozaton, ahol a projekt céljairól, illetve a projekt során tervezett és megvalósult további intézkedésekről számoltak be.  

Revitalizációs munkák és a Rudava folyó természetes állapotának helyreállítása képekben