Központi vízkárelhárítási bejelentések: +36 46 516 600/ +36 30 847 4895
Széchenyi logo
Központi vízkárelhárítási bejelentések: +36 46 516 600/ +36 30 847 4895

Ár -és belvízvédelmi tájékoztató 2024.02.19.

Az Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóság működési területén jelenleg a Tiszán, a Bodrogon, a Taktán és a Sajó torkolati szakaszán van érvényben árvízvédelmi készültség.  Nappali figyelő- és őrszolgálatot látnak el munkatársaink a védvonalakon első- és másodfokú árvízvédelmi készültség keretében közel 334 km-en. Működési területünkön a vízmozgás már legnagyobbrészt apadó, vagy stagnáló, gyenge áradás már csak a Tisza Tiszapalkonya alatti szakaszán jellemző.

A vasárnapi nap folyamán jellemzően csapadékmentes időjárásban volt részünk. Ma napközben elszórt jelleggel gyenge esőre lehet számítani. A működési területünkön még az esti, éjszakai órákban is előfordulhat kisebb esőzés.

A Tisza tegnap reggel óta apad Tokaj térségében, délután a Tiszalöki Vízlépcsőnél is bekövetkezett az árhullám tetőzése. Tiszapalkonya térségében tegnap este kezdődött meg a folyó tetőzése. Tiszakeszi térségében még tart a gyenge áradás, de napközben itt is megkezdődik a vízállások stagnálása. Tiszabercelnél ma készültségi szint alá süllyednek a vízállások. Tokajnál a vízszintek II. fokú készültségi szint alá történő csökkenése a holnapi nap folyamán várható, készültségi szint alatti vízállások kialakulására leghamarabb csütörtökön vagy pénteken lehet számítani. A Bodrog teljes hosszban apad, de az apadás üteme továbbra is lassú. Az apadási ütem növekedése a Tisza Tokajnál tapasztalható ütemesebb apadását követően várható. Erre a holnapi naptól lehet számítani. A hét végére, jövő hét elejére már a folyó teljes hazai szakaszán I. fok alatti vízszintek valószínűek.

A Sajó jelentős részén apadás tapasztalható, egyedül Kesznyéten térségében, illetve a folyó torkolathoz közeli szakaszán stagnálnak a vízszintek. A Taktán a ma reggeli vízállás tetőzés közeli állapotnak tekinthető. A Kesznyéteni árvízkapu belső, Takta felőli oldalán további lassú emelkedés tapasztalható. Az árvízkapu nyitására csütörtökön-pénteken lehet számítani.

Az Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóság is fontos feladatának tartja, hogy a bővizes időszakokban a többlet vizeket visszatartsa, betározza. Ennek érdekében szombaton megkezdtük a Tiszalúci ikerzsilip megnyitásával a Tiszalúci Holt-Tisza vízpótlását a Takta 321 cm-es, illetve a Holtág 196 cm-es vízállásánál.

A működési területünkön az alábbi útlezárásokra, illetve korlátozásokra lehet még számítani: a 3307. számú, ároktői komphoz vezető út 33+594 - 34+426 km közötti szakaszát a Tisza magas vízállása miatt az illetékes közútkezelő 2024. január 23-án lezárta. Ároktő és Tiszacsege között a komp nem üzemel.

A 36107. sz. út 4+349 – 7+050 km szelvények közötti szakaszán (Kesznyéten – Sajóörös között) a Sajó áradása miatt teljes útzár van érvényben. A komp a Sajó magas vízállása miatt Muhi-Köröm között nem üzemel.

Az Igazgatóság mind a 7 belvízvédelmi szakaszán, összesen 32 db szivattyútelepen van érvényben belvízvédelmi készültség (28 db szivattyútelepen I. és 4 db szivattyútelepen II. fokú készültség). Az elmúlt nap folyamán a befogadó folyókba közel 690 000m3 belvíz átemelésére történt meg.