Központi vízkárelhárítási bejelentések: +36 46 516 600/ +36 30 847 4895
Széchenyi logo
Központi vízkárelhárítási bejelentések: +36 46 516 600/ +36 30 847 4895

Ár- és belvízvédelmi tájékoztató 2024.02.21.

Működési területünkön jelenleg a Tiszán, a Bodrogon, a Taktán és a Sajó torkolati szakaszán van érvényben árvízvédelmi készültség.  Nappali figyelő- és őrszolgálatot látnak el munkatársaink a védvonalakon első- és másodfokú árvízvédelmi készültség keretében közel 300 km-en. Az ÉMVIZIG működési területének jelenleg mind a hét belvízvédelmi szakaszán van érvényben első-, illetve másodfokú belvízvédelmi készültség.

Kedden, valamint ma éjszaka több csapadékzóna is átvonult a térségünk fölött, amelyből helyenként zápor jelleggel hullott 0,4-5,4 mm csapadék. Nagyobb mennyiségű csapadék a Rima vízgyűjtőjén, a Hernád forrásvidékén, illetve Felső-Tisza és a Bodrog forrásfolyóinak kárpátaljai vízgyűjtőin hullott. A következő napokban marad a változékony, az átlagosnál enyhébb idő.
A vízmozgás legnagyobbrészt apadó, vagy stagnáló volt. A Tisza árhulláma tegnap reggeltől Tiszafüred (KÖTIVIZIG) térségében tetőzik 688cm-es vízállással. Az Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóság működési területén már apad a folyó. Az apadás üteme a Tiszapalkonya alatti szakaszon továbbra is lassúnak tekinthető, de a következő napokban fokozatosan erősödik majd. Az éjszaka folyamán Tokajnál II. fokú készültségi szint alá süllyedtek a vízszintek, azonban a Sajó- torkolat alatti szakaszán továbbra is a II. fok felettiek a vízállások. Az apadás ütemét figyelembe véve az I. fokú (azaz a legalacsonyabb) készültségi szintnek megfelelő vízállások kialakulása ezen a szakaszon az esti-késő esti órákban várható. A Bodrog apad, de az apadás üteme továbbra is lassú. A vízállások a teljes hazai szakaszon az I. fokú készültségi szintnek megfelelő tartományban mozognak.
A Sajó is apad, a magas mederteltségű torkolati szakaszán az apadás üteme továbbra is lassú. A Taktán már ütemesebb apadás tapasztalható, amely a mai nap folyamán még tovább erősödhet.
Az Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóság is fontos feladatának tartja, hogy a bővizes időszakokban a többlet vizeket visszatartsa, betározza. Ennek érdekében szombaton megkezdtük a Tiszalúci ikerzsilip megnyitásával a Tiszalúci Holt-Tisza vízpótlását.
A működési területünkön az alábbi útlezárásokra, illetve korlátozásokra lehet még számítani: A 3307. számú, ároktői komphoz vezető út 33+594 - 34+426 km közötti szakaszát a Tisza magas vízállása miatt az illetékes közútkezelő 2024. január 23-án lezárta. Ároktő és Tiszacsege között a komp nem üzemel. 
A 36107. sz. út 4+349 – 7+050 km szelvények közötti szakaszán (Kesznyéten – Sajóörös között) a Sajó áradása miatt teljes útzár van érvényben. 
Muhi-Köröm között a komp a Sajón a komp újra üzemel.
Az Igazgatóság mind a 7 belvízvédelmi szakaszán, összesen 32 db szivattyútelepen van érvényben belvízvédelmi készültség (27 db szivattyútelepen I. és 5 db szivattyútelepen II. fokú készültség). Az elmúlt nap folyamán a befogadó folyókba közel 760 000m3 belvíz átemelésére történt meg.